Friday 11 December 2015

Filled Under:

Sardin Masak Lemak Cili Api berapi kebabomm


[+]Bahan bahan yang diperlukan adalah:-

[+]1 tin ikan sardine mackerel
[+]2 cawan santan pkat
[+]1 biji bwg besar
[+]1 helai daun kunyit
[+]4 biji ubi kntg
[+]Garam secukup rase

Bahan-bahan untuk tumbuk:

[+]4 biji cili api
[+]2 cm kunyit hidup

Cara cara membuat adalah:-

[+]Kupas semua ubi kentang dan bawang besar serta dipotong empat.

[+]Masukkan santan dan bahan tumbuk dalam periuk dan masak kuah sampai hampir mendidih kemudian masukkan ubi kentang dan daun    kunyit. Guna kan api dapur yang sederhana supaya kuah masak secara perlahan-lahan dan tak pecah minyak. Biar kan ubi    kentang masak sampai empuk.

[+]Masukkan semua ikan sardin makeral dan kuah nya sekali, kacau semua bahan supaya menjadi mesra dan sekata.

[+]Akhir sekali rasa garam jika kurang masin tambah la garam sikit.

[+]lepas dah siap semua boleh lah hidang kan dengan nasi putih