Friday 11 December 2015

Filled Under:

Resepi Pecal@Gado-Gado


[+]Bahan-Bahan yang di perlukan:

[+]Isi Pecal :–


  • =]Kangkung dicelur
  • =]Pucuk Paku dicelur
  • =]Pucuk Ubi dicelur
  • =]Kacang Panjang dicelur
  • =]Sengkuang potong kecil
  • =]Tauhu Basah digoreng dan dipotong
  • =]Meehoon dicelur
  • =]Timun potong kecil


[+]Kuah Pecal :–


  • =]Kacang Tanah
  • =]Belacan
  • =]Lada Kering
  • =]Udang Kering
  • =]Halia dan limau kasturi
  • =]Perasa seperti garam dan gula
  • =]Bawang (putih, besar dan kecil)
  • =]Air


[+]Cara Membuat:-

(1) Bahan isi pecal mudah disediakan, hanya celur dan toskan.

(2) Untuk membuat kuahnya pula, semua bahan-bahan kuah perlu digoreng dahulu dan dikisar.

(3) Sebelum itu kisar kacang dahulu berasingan dengan bahan lain. Kisar kacang dengan air sehingga halus.

(4) Masukkan kacang kisar dalam mangkuk dan kisar pula bahan-bahan lain seperti bawang, halia, belacan, udang kering dan lada kering yang digoreng tadi.

(5) Campur bahan tadi bersama kacang yang di blend kacau dan tambah perasa seperti garam dan gula. Jika kuah agak pekat, tambah air panas dan kacau.

(6) Potong limau kasturi dan perahkan ke dalam kuah dan kacau.

(9) Bila kuah sudah siap, hidangkan bersama bahan-bahan yang sudah dicelur tadi.