Sunday 13 December 2015

Filled Under:

RESEPI MEE KARI SODAP


(*)Bahan-Bahan Untuk Tumis:-

[+]1 senduk minyak masak
[+]2 batang kulit kayu manis
[+]3 kuntum bunga lawang
[+]5 kuntum bunga cengkih
[+]3 tangkai daun kari
[+]2 batang serai di titik

(*)Bahan-Bahan Untuk Di Kisar:-

[+]4 ulas bawang putih
[+]10 ulas bawang merah
[+]2 batang serai ~ ambil bahagian perdu yang putih sahaja
[+]1 inc lengkuas
[+]2 inc halia
[+]3 biji buah keras

[+]1/2 cawan udang kering ~ di rendam hingga lembut kemudian di kisar
[+]20 tangkai cili kering ~ rendam hingga lembut kemudian kisar
[+]4 sudu besar rempah kari daging BABAS

(*)Bahan-Bahan Stock:-

[+]1/2 kg udang basah

[+]1/2 kg udang bahagi 2. Satu bahagian buang kulit dan kepala asingkan isinya. Kulit di rebus.
[+]Kemudian di kisar dan tapis
[+]Air tapisan pula kisar bersama isi udang
[+]1 bahagian lagi kita buang kepala dan belah belakang buang urat hitam ~ ketepikan

(*)Bahan-Bahan Perisa:-

[+]1 buku gula Melaka
[+]3 keping asam keping
[+]300 ml santan
[+]1 kiub daging
[+]1 kiub ikan bilis
[+]garam dan gula secukup rasa

(*)Bahan-Bahan lain:-

[+]1/2 kg daging batang pinang ~ hiris nipis
[+]fish ball