Saturday 5 December 2015

Filled Under:

RESEPI LALA MASAK PEDAS MERIAH



RESEPI LALA MASAK PEDAS MERIAH

  Bahan-bahannye

[#].1~ kg lala
[#].6~ ulas bawang merah
[#].3~ ulas bawang putih
[#].2~ batang serai ~ di ketuk
[#].4~ batang cili padi ~ di belah 2
[#].20~ tangkai cili kering ~ di rendam hingga lembut dan di kisar halus
[#].1~ labu bawang besar ~ di hiris
[#].1~ biji tomato ~ di potong
[#].2~ sudu besar sos tiram
[#].2~sudu besar sos cili
[#].1~ cawan jus asam jawa ~ ambil sedikit asam jawa campur air dan ramas, tapis ambil airnya sahaja
[#].2~helai daun limau purut ~ di siat
[#].2~ pokok ketumbar ~ di mayang halus
[#].~garam dan gula secukup rasa

 Cara-caranya

[#].~Bersihkan lala, rendam sebentar untuk menghilangkan pasirnya. Cuci semula dan toskan airnya

[#].~Panaskan sedikit minyak dalam kuali

[#].~Tumiskan bahan yang di kisar hingga harum

[#].~Masukkan serai dan cili padi kacau sehingga rata

[#].~Masukkan bawang besar dan tomato

[#].~Tambahkan air asam jawa, sos cili, sos tiram dan biarkan ia merenih

[#].~Jika kuah kering tambahkan air

[#].~Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Lebihkan gula kerana lauk ni sedap kalau manis-manis pedas sikit rasanya

[#].~Masukkan daun limau perut dan daun ketumbar.

[#].~Akhir sekali masukkan lala

[#].~Tutup kuali dan biarkan ia masak sebentar anggaran 5 minit
     kacau rata dan biar merenih

    ~Sedia untuk di hidangkan.

     Selamat mencuba!