Sunday 29 November 2015

Filled Under:

Resepi dan Cara Buat Puding Kek Berlapis


Resepi dan Cara Buat Puding Kek Berlapis

Bahan-bahan Puding Kek Berlapis:

  • [+]...300 gm kek coklat lembab

Lapisan Tengah

  • [+]...30 g tepung kastad
  • [+]...1 biji kuning telur
  • [+]...600 ml air
  • [+]...150 ml susu cair
  • [+]...100 g gula pasir
  • [+]...1 camb serbuk agar-agar
  • [+]...Sedikit pewarna kuning

Lapisan Atas Kek Berlapis

  • [+]...30 gm tepung jagung
  • [+]...500 ml air
  • [+]...150 ml susu segar
  • [+]...50 g gula pasir
  • [+]...1 camb serbuk agar-agar
  • [+]...100 g coklat putih, dihiris
  • Cara membuat Puding Kek Berlapis
  • [+]...1. Hiris nipis kek dan alas pada dasar loyang 22 cm.
  • [+]...2. Lapisan tengah: Larutkan tepung kastad, kuning telur dan sedikit air. Tuangkan ke dalam periuk.
  • [+]...3. Masukkan baki air, susu cair, gula, serbuk agar-agar dan pewarna kuning ke dalam periuk.
  • [+]...4. Kacau campuran puding di atas api sederhana hingga mendidih dan pekat.
  • [+]...5. Angkat dan tuangkan ke atas kek tadi.
  • [+]...6. Lapisan atas: Satukan semua bahan kecuali coklat putih. 

Kacau atas api perlahan hingga pekat. Kek Berlapis

  • [+]...7. Angkat dan campurkan coklat putih. Bila larut, tuangkan ke atas lapisan tengah.
  • [+]...8. Biar sejuk kemudian simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam.   
Selamat mencuba dan jangan lupa share yerr..